Altijd al eens willen klimmen op de rotsen in de Ardennen of in Frankrijk? Of al wat meer klimervaring en toe aan een volgende uitdaging?

Volg dan de cursus outdoor voorklimmen, zodat u voorbereid wordt om zelfstandig in sportklimgebieden aan de slag te gaan.

Cursussen

Outdoor voorklimmen singlepitch
Outdoor voorklimmen multipitch
Adventure klimmen / Trad Climbing

Ombouwen standplaats oefenen.

Voor iedereen die de stap vanuit de zaal naar de rots wil maken is deze cursus een aanrader. Na deze cursus beheers je de technieken om op de meeste rotsen in de Ardennen zelfstandig te klimmen.

Singlepitch staat voor enkele touwlengte. Het merendeel van de sportklimroutes in de Ardennen en de Eifel zijn slechts een enkele touwlengte, vandaar dat deze cursus voor veel mensen voltstaat.

In voorjaar en zomer 2020 organiseert Zelan voornamelijk cursussen op aanvraag. Meld je aan met je klimvrienden en we plannen samen een moment. 

Programma

Dag 1: Herhalen voorklimmen, setjes klippen, zekeren, ombouwen

Dag 2: Nazekeren, abseilen en terugtrekken uit de rots, Express takel, herhalen van technieken, toetsing

Klimvaardigheidsbewijs

Zelan is een NKBV erkend opleidingscentrum. Wij geven uiteraard ook klimvaardigheidsbewijzen uit. 

Na het voldoende afsluiten van deze cursus krijg je het kvb Outdoor voorklimmen Singlepitch.

 

Dit najaar staat er geen single pitch cursus meer gepland. Het is echter wel mogelijk om individueel of met een groep een cursus in te plannen. Stuur me een mailtje of appje om de mogelijkheden te bekijken. Bellen mag ook natuurlijk. 

Deze cursus sluit naadloos aan op de cursus single pitch. Leer hoe je efficiënt en veilig werkt op de standplaatsen en waar je op moet letten bij een abseil van meerdere lengtes. Doordat de rotsen in de Ardennen allemaal erg toegankelijk zijn en de pitches meestal niet erg lang.
De multipitch cursus in twee dagen is nogal compact, sommige technieken worden dan meer een beleving dan dat ze daadwerkelijk geleerd worden, daarom duurt de cursus minimaal 3 dagen. 
Het is vaak lastig om met je klimvrienden een cursus te vinden die net past in jullie planning. Meld je daarom als groep aan en we plannen samen een datum.   

 

 

 
Programma
 
Dag 1: standplaatsbouw, twee touwlengtes klimmen.
Dag 2: Multipitch klimmen en abseilen, takel bouwen,
Dag 3: Dubbeltouw, touwgroep met 3 personen en toetsing
 
Klimvaardigheidsbewijs
 
Na afloop van deze cursus ontvangt u het klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen multipitch.

Klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen gehaald? Maar nog twijfels over routes van meer dan 3 lengtes zelfstandig klimmen. Dan is deze cursus de ideale opstap. Waar in de cursus ov de nadruk ligt op het aanleren van de basis, zal in deze cursus efficiëntie en handelingssnelheid centraal staan.

Er zal aandacht besteed worden aan reddingstechnieken, topo lezen, oriëntatie, kleding, strategie, paklijst, eerste hulp en een eerste stap naar zelf protectie plaatsen. Ook voor deze cursus hebben we de Ecrins als uitvalsbasis gekozen. Hier zijn honderden behaakte multipitch routes te vinden. Het weer is meestal prima in de zomer en bij slecht weer bestaat de mogelijkheid om wat af te zakken richting Briancon of Guillestre.

Meld je aan met je klimvrienden en we plannen samen een moment!

Dit is al mogelijk vanaf 2 personen!

Stay tuned voor 2023. Interesse? Stuur me een mailtje en ik hou je op de hoogte. 

 

Programma

Dag 1: Briefing cursus, kennismaking, klimmen multipitch tot 3 touwlengtes, dubbeltouw of enkeltouw?

Dag 2: Tips en tricks op de standplaats klimmen en abseilen. Reddingstechnieken,  topo lezen en tas pakken voor dag 3.

Dag 3: Multipitch klimmen 300-400 meter met uitlopen.

Dag 4: Multipitch klimmen en abseilen 150-250 meter. Eerste hulp, orientatie en kleding.

Dag 5. Zelfstandig route kiezen en klimmen. 

Voor meer informatie mail of bel.

De uitgebreide variant van onze outdoor voorklimcursus. In 5 dagen worden niet alleen alle technieken aangeleerd die nodig zijn om veilig buiten te klimmen. Er is ook aandacht voor efficiënt klimmen, oriëntatie en logistiek.

Er zijn in de Ardennen best een paar massieven waar twee of soms meerdere touwlengtes kunnen worden geklommen zoals: Freyr, Yvoir en Beez. Voor de echte multipitch beleving is het noodzakelijk om wat verder op te kijken. Zodat behalve het aanleren van de technieken ook echt ervaren wordt wat het is om een route van 400 meter lengte te klimmen.

Voor de cursus hebben we de Ecrins als uitvalsbasis gekozen. Hier zijn honderden behaakte routes te vinden. Het weer is meestal prima in het najaar en bij slecht weer bestaat de mogelijkheid om wat af te zakken richting Briancon of dal het van de Durance. Na het voldoende afsluiten van deze cursus krijg je een welverdiend klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen.

Info

Prijs: €525,00
Locatie: Val Durance (Ecrins)
Overnachten: Camping (Val Durance of La Berarde)
Eigen klimmateriaal: Klimgordel, klimschoenen, zekerapparaat geschikt voor dubbeltouw.
Inclusief: Materiaalgebruik  
Exclusief: Reis, overnachting, eten en drinken

 

 

De klimtrip van 2021 is momenteel gepland op 27 maart- 3 april. Dit is nog niet definitief. Stuur een mailtje als je op de hoogte gehouden wilt worden van de definitieve datum. Het is op dit moment nog lastig te zeggen of het eind april al mogelijk is om weer naar Frankrijk te reizen. 

Bekijk onze facebook pagina voor de prachtige foto`s of de film. Zorg dat je er april 2021 bij bent!

Klimmen in het voorjaar aan de middellandse zee? 

Zomers weer in het voorjaar! Ga mee met de klimtrip van Zelan Climbing.

Lange multipitches op ruwe kalk, spannend traverseren over het water of lekker sportklimmen uit de wind en in de zon. Het is mogelijk op twee uur vliegen en een uurtje rijden. Of een nachtje de route du soleil afzakken. Behalve de heen en terugreis wordt alles verzorgd. Overnachting, eten en drinken, vervoer ter plaatse, topo`s, kaarten, tochtenplanning en eventueel klimmateriaal.

Begeleiding door gecertificeerde Nederlandse kliminstructeurs.

Na 3 jaar afwezigheid is het de planning dat er in 2023 eindelijk weer een Calanquesreis georganiseerd wordt. Stuur me een mailtje als je interesse hebt om mee te gaan. 

 

Data: februari/maart 2023

Klimervaring: Klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen multipitch of ruime ervaring met buiten klimmen.

Kosten: € 650,00 (inclusief overnachting, ontbijt, lunch, diner) 

Overnachten: In een huis in de buurt van Cassis

Er zijn afgelopen jaren wat verschuivingen geweest in de klimvaardigheidsbewijzen. Wat vroeger kvb Oudoor voorklimmen en adventure klimmen was, is nu kvb ov onderverdeeld in: singlepitch, multipitch en trad. 

De cursus Trad is iets anders vormgegeven dan de cursus adventure klimmen voorheen. Een aantal aspecten zijn nu ondergebracht in de cursus multipitch.

Vandaar dat die ook een dag langer is geworden en sommige vaardigheden zijn niet meer vereist. De cursus is dan ook wat korter dan voorheen, maar is aan te vullen met een extra module reddingstechnieken. 

Na het voldoende afsluiten van deze cursus krijg je een welverdiend klimvaardigheidsbewijs TRAD!

Cursus info

Locatie: Ardennen / Ettringen 

Instroomeis: Klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen multipitch of ruime ervaring voorklimmen op rots.

Programma

Dag 1: Plaatsen nuts en cams, dubbeltouw, standplaats.

Dag 2: Meerdere touwlengtes met eigen protectie

Dag 3: Zelfredding, Routes volledig op eigen protectie klimmen. 

Dag 4: Herhaling en toetsing 

Stuur een mailtje om te informeren naar de eerstvolgende cursus. Of geef je op met een paar klimvrienden.

Een dagje ontspanning en avontuur in de rotsen? Laat u gidsen door de mooiste routes die de Ardennen te bieden hebben. Veel leren en technieken trainen of alleen gaan voor de beleving. We bespreken vooraf uw wensen zodat we een programma op maat kunnen aanbieden. Klimmen in combinatie met een mooie wandeling, mountainbike tocht, kajak afvaart of speleo avontuur zijn ook mogelijk. Mail of bel voor een offerte. 

Ook in de winter of in het najaar zijn er genoeg avonturen te beleven in de rotsen van de Ardennen. Alle foto's op deze pagina zijn genomen tussen oktober en februari.

Bijvoorbeeld: Klimmen in Corphalie op 27 december. Het ijs dreef in de Maas maar met de zon op de rots was het prima te doen. 

Of op 25 januari in Freyr uitklimmen in la familiale. In bijna alle gebieden in de Ardennen heb ik ervaring zowel in de zomer als in de winter, dus ga gerust een keer mee om dat ook te ervaren.

Deze cursus sluit mooi aan op de cursus trad of multipitch. Maar voor alle klimmers die zelfstandig in avontuurlijk terrein op pad gaan is de kennis om je zelf of je klimpartner te redden essentieel. Zaken die aan bod komen zijn in eerste plaats zelfredding, stijgen op enkel en dubbeltouw en uitbouwen van zekerapparaten. Maar ook slachtoffer abseil, redden van een voorklimmer (in een traverse, of overhang) En diverse soorten takels. 

De cursus vind plaats op de massieven van Sy en Hotton, overnachting zal in een chalet zijn.

Info

Data: In overleg 
Prijs: Op aanvraag
Locatie: Sy/Hotton

Instroom eis:


Vaardigheidsniveau: Op gewone schoenen 4e graadsroutes kunnen voorklimmen.
Kennisniveau: Klimvaardigheidsbewijs trad of multipitch  

Programma

Dag 1: Zelfredding, stijgen en dalen, ombouwen en uitbouwen van zekerapparaten 

Dag 2: Slachtofferabseil, voorklimmer redden, takels bouwen